Monday, June 23, 2008

???

A minap olyan tapasztalat ért, amit muszáj megosztanom a publikummal, mert egyszerűen valami frenetikus. Médiaelmélet vizsga kötelző olvasmányai között egy gyöngyszem:

"A deterritorizáló mozgások és a területeket újrarendező reterritorizáló eljárások hogy is ne lennének relatívak, hogy is ne lennének folyton elágazásban, egyik a másikban. Az orchidea képet hoz létre, egy darázsmásolatot, miközben önmagát deterritorizálja; de a darázs e kép alapján önmagát újra territóriumba rendezi, reterritorizálja. A darázs, miközben az orchidea reprodukciós készülékének részévé vált, mégiscsak deterritorizálódik; ugyanakkor reterritorizálja az orchideát, mivel szállítja annak pollenjét. A darázs az orchideával rizómát alkot, lévén heterogének. Azt mondhatnók, az orchidea imitálja, s annak képét jelentő módon megalkotja (mimesis, utánzás, ámítás stb.)."
Részlet Gilles Deleuze és Félix Guattari Rizóma című írásából

2 comments:

Anonymous said...

Na, ezt megmutatta Zsuzsi, amikor írtad neki. Már akkor is azt tudtam csak mondani, hogy: "Ezért kell színműre járni!"

Anonymous said...

Nem ír hülyeséget, de gondolom az érthetetlen megfogalmazás miatt írtad ide. Én ezeket át szoktam ugrani... (Victor Weisskopf mondta, hogy "Az, aki egy kívülállónak nem tudja elmagyarázni egyszerű szavakkal a saját felfedezését, az maga sem igazán érti azt.") Pl. többé-kevésbé erről beszéltek az Adaptáció c. filmben is, érthetően...:

"Az a legcsodálatosabb, hogy minden virág különleges kapcsolatot alakít ki az őt beporzó rovarral. Minden egyes orchidea a formájával vonz magához egy bizonyos rovart. A párját. A lelki társát. Az semmi mást nem akar, csak párzani vele. Mikor a rovar elszáll és egy másik lelki társ virággal párzik, beporozza azt. Sem a virág, sem a rovar nem foghatja fel párzásuk jelentőségét. Honnan is tudhatnák, hogy az ő szerelmük az életet terjeszti, így van. Csak teszik amit kell és közben valami csodálatos és hatalmas dolog történik. Megmutatják nekünk, hogyan éljünk. Hogy az ember egyetlen barométere a szíve. Ha meglátja a maga virágát, semmi nem állhat az útjába."